Tanıtım

Hakkımızda

Tanıtım

Küçült Yazı Tipi Büyüt

“Sağlıklı ve faal bir yaşam sürdürebilmek için, herkesin her an ekonomik ve fiziki açıdan yeterli ve sağlıklı gıdaya, yeterli ve temiz suya ulaşabilmesi gıda güvencesi” olarak ifade edilmektedir. Yeterli, güvenli ve sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşma hakkı, her insanın en temel haklarından biridir. Gıda güvencesi sağlanırken gıdanın “güvenilir gıda” zincirinde arzı oldukça önemli olup, kamu sağlığının korunabilmesi adına gıda güvenliğinin sağlanması zorunluluktur. Gıda Güvenliği “erişilen gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararlardan uzak, sağlıklı ve vücuda yarayışlı olma halini” ifade etmektedir.

Gıda Güvenliği, gıdalardaki olası zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler bütünüdür. Dolayısıyla gıda tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen tüm süreçlerde (üretim, depolama, taşıma, satış) görev alacak uzman personele ihtiyaç yüksektir.

Disiplinlerarası nitelikte olan Gıda Güvenliği Yüksek Lisans programı, gıda güvenliği alanında mevcut problemlere çözüm getirecek uzmanların yetiştirilmesini, bu kapsamda uygulamaya yönelik projeler ile mezunlarına multidisipliner bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.

Gıda Güvenliği Anabilim Dalı'nda Gıda Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya bölümlerinden akademik personel görev almaktadır.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Disiplinlerarası Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı'nın açılmasına Yüksek Öğretim Kurulu'nun 28.08.2024 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında onay verilmiştir. 2024-2025 Akademik yılı itibarıyla programa 3 öğrenci kayıtlıdır.

Gıda Güvenliği Yüksek Lisans Programı, gıda endüstrisinde gıda güvenliği konularına odaklanan bir yüksek lisans programıdır. Gıda Güvenliği gıda zincirinin tüm basamaklarını kapsadığından gıda üretimi, depolanması, taşınması, satışı, servisi yapılan tüm kurum ve kuruluşları kariyer fırsatları bulunan yerler olarak sıralanabilir. Gıda Güvenliği yüksek lisans programı mezunları, gıda işletmelerinde, gıda denetim kuruluşlarında, araştırma laboratuvarlarında, üniversitelerde çalışma fırsatı bulabilirler. 

Gıda Güvenliği yüksek lisans programı Gıda Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendsiliği, Biyosistem Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Biyomühendislik, Gıda Teknolojisi (Lisans), Kimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Tıp, Hemşirelik, Eczacılık, Beslenme ve Diyetetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Veterinerlik gibi disiplinler arası branşlardan gelen öğrenciler için yüksek eğitim imkanı sunmayı amaçlamaktadır.

Gıda Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programını tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi (Master of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.